Turul de studiu Elie Wiesel

În prezent, trăim vremuri de război, nesiguranță, antisemitism în creștere și intoleranță față de minorități, în apogeul unei crize a migrației, așa cum lumea nu a mai văzut-o din cel de-al doilea război mondial. Pentru a evita repetarea acelorași erori din trecut, tinerii trebuie să înțeleagă circumstanțele paralele din istorie și modul în care fiecare dintre noi este responsabil pentru contribuția la viitor, pentru stabilirea păcii în lume și pentru promovarea drepturilor omului. A patra ediție a Elie Wiesel Study Tour, care este un program premiat la Gala Tineretului Românesc (secțiunea culturală), va oferi studenților posibilitatea de a înțelege forțele politice, sociale și culturale care au creat și perpetuat Holocaustul; le va permite să vadă ororile lui Auschwitz din prima mână; și își propune să sporească înțelegerea participanților la regimurile nedemocratice. De-a lungul acestui proces și prin exerciții de reflecție conduse de coordonatorii programului, studenții vor câștiga o apreciere mai mare pentru valorile democratice, pentru semnificația guvernării deschise și responsabile și pentru meritele creșterii diversității și deschiderii în fiecare dintre comunitățile noastre.

În timpul turului de studiu Elie Wiesel, studenții vor primi materiale avansate de lectură despre Holocaust, vor vizita Auschwitz și Birkenau, aflând despre distrugerea evreilor și a altor grupuri vizate de eliminare de către regimul nazist. Cartierele evreiești din Cracovia, Bardejov și Budapesta vor fi vizitate pentru a obține o înțelegere mai profundă a represiunii naziste și a implicațiilor sale sociale. De-a lungul fiecărei etape a acestei experiențe de învățare, studenții vor fi îndrumați de specialiști în aceste domenii și vor fi implicați în activități pentru a genera reflecții asupra trecutului și modul în care aceasta poate fi aplicată viitorului.

Datorită situației actuale din lume referitoare la Pandemia COVID-19, am adus modificări ediției din acest an. Suntem bucuroși să anunțăm că vom oferi o experiență mai aprofundată participanților din acest an. În 2020, Turul de studiu Elie Wiesel va avea două faze. În faza 1, participanții vor participa la un curs online creat și organizat de Dr. Profesor Alexis Herr, în studii de genocid la Universitatea din San Francisco. Faza 1 va dura trei săptămâni (17 august - 04 septembrie) și va consta din cursuri online, seminarii web și timp de studiu o dată la câteva zile. Etapa 2 va consta în Turul de studiu fizic care va avea loc în perioada 21 ianuarie 2021 - 05 februarie 2021. Anul acesta ne extindem și în altă țară, iar participanții români se vor putea întâlni și vor intra în legătură cu 5 participanți din Republica Moldova și 5 participanți din Ungaria. Ne așteptăm ca toți participanții să ia parte la toate activitățile programate, inclusiv faza online și turul de studiu fizic, care sunt obligatorii după confirmarea statutului de participant.

După turul de studiu și sub supravegherea coordonatorul programului, toți participanții vor fi implicați în inițierea activităților de diseminare în comunitățile lor de origine. Activitățile vor fi diverse și vor include prezentări publice, discuții organizate cu colegii și / sau profesorii lor și redactarea articolelor pentru ziare, reviste școlare și reviste universitare.

CINE POATE PARTICIPA?

• ROMÂNIA
A patra ediție a turului de studiu Elie Wiesel - Explorează trecutul. Modelează viitorul! se adresează studenților universitari, cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, din toată România, care studiază în toate domeniile, înscriși la Universitate (program BA, master sau doctorat), cu cunoștințe despre Holocaust și o motivație puternică de a studia mai mult pe această temă. Pot fi studenți fie în România, fie la o universitate internațională. Aplicațiile eligibile ar trebui să demonstreze, de asemenea, un interes puternic în înțelegerea mai bună a zilelor critice din trecutul nostru, pentru a influența pozitiv zilele de mâine. Vor fi 20 de participanți din România.


• REPUBLICA MOLDOVA
Participanții ar trebui să aibă vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, din toată Republica Moldova. Aceștia trebuie să fie cetățeni moldoveni și trebuie să fie studenți la o universitate din Moldova sau România numai (program BA, masterat sau doctorat) la momentul depunerii cererii, în orice domeniu de studiu. Ei trebuie să aibă cunoștințe despre Holocaust și o motivație puternică pentru a studia mai mult pe această temă. Aplicațiile eligibile ar trebui să demonstreze, de asemenea, un interes puternic în înțelegerea mai bună a zilelor critice din trecutul nostru, pentru a influența pozitiv zilele de mâine. Vor fi 5 participanți din Republica Moldova.


• UNGARIA
A fi specificat.

IMPORTANT:
Toți solicitanții trebuie să aibă cel puțin 18 ani și maximum 26 de ani în prima zi a Turului de studiu (17 august; solicitanții sunt eligibili dacă împlinesc 26 de ani în timpul programului, dar nu sunt eligibili dacă împlinesc 18 ani mai târziu de 17 august).

  • Să fiți înscriși ca student la universitate înainte de prima zi a fazei online (17 august) și nu se pot aplica dacă nu vor fi încă studenți până la începerea turului de studiu fizic (27 ianuarie 2021).

  • Sunteți un solicitant care deține dublă cetățenie (de exemplu, sunteți cetățean atât al României, cât și al Republicii Moldova), trebuie să trimiteți cererea dvs.

  • O singură dată la formularul dorit.

  • Aplicarea la ambele formulare nu vă va crește șansele de a fi selectați, deoarece doar unul dintre ele va fi luat în considerare.

  • Elevii interesați să aplice pentru Turul de studiu trebuie să manifeste un interes semnificativ față de Holocaust, demonstrând în același timp dorința de a organiza activități de diseminare pentru colegii și / sau colegii lor după finalizarea programului.

  • Dacă sunteți eligibil și doriți să participați, completați cererea potrivită pentru țara Dvs. (România, Republica Moldova sau Ungaria) pe pagina de aplicare.

  • Selecția se va face pe baza calității și complexității răspunsurilor dvs., a interesului Dvs. pentru program, a planurilor Dvs. de diseminare, a nivelului de engleză și a cunoștințelor față de subiect.

  • Cererile vor fi evaluate de o echipă de recrutori de la Ambasada SUA la București, INSHR și Consilii Americane.

  • Grupul va fi însoțit, pe tot parcursul turului, de un profesor cu o experiență generală puternică în istorie, în special în Holocaust.

  • Profesorii vor oferi informații suplimentare participanților, vor crea discuții cu aceștia și îi vor ajuta să înțeleagă mai bine cunoștințele pe care le dobândesc în timpul turului de studiu.

  • Participanții vor viziona, de asemenea, filme și vor citi cărți legate de teme, iar acestea vor fi urmate de discuții de grup reflectorizante.

CEREREA PENTRU EDIȚIA 2020 ESTE ÎNCHISĂ

 

Informații Suplimentare

Finanțare oferită de Guvernul Statelor Unite.

Pagina română a proiectului poate fi găsită AICI

Pagina ungară a proiectului poate fi găsită AICI

Contactați personalul proiectului din Moldova la

amarciuc@americancouncils.org